Demi masa,

Saturday, April 3, 2010

video

Alhamdulillah.. video di atas adlh sedikit gambaran cara hidup pelajar malaysia di sini. Oh sebelum tu, utk post kali ni inshaAllah sy akn memberi sedikit overview kehidupan students di sini. dan mungkin juga sy akan tunjukkan serba sedikit cara utk sesiapa yg mahu melanjutkan pelajaran ke luar negara atau bg yg akan mengembara di bumi manchester. inshaAllah..harap bermanfaat.

video
University of Manchester (UoM) boleh jadi salah satu pilihan university di sini. Byk lg sebenarnya university2 lain yg boleh dijadikan pilihan; University of Leeds, University of Birmingham, University of Surrey, Imperial College of London, Birmingham University .. byk lagi lah kot klu nk senaraikan huhu. semua university2 di sini ada perbezaan dr segi lokasi (university campus atau city campus), sistem pembelajaran yg berbeza, sistem peperiksaan mrk pun berbeza.

ok nk cite sikit ttg UoM. UoM ialah sebuah city campus, dan berada hampir dgn Old Trafford, city centre, Trafford centre, China Town dan Manchester city stadium. utk ke manchester airport pula mengambil masa lebih kurang 40 min dr city. Utk travel dr satu tempat ke tempat yg lain bolehlah menaiki bus yg sentiasa frequent on time. tiket boleh dibeli on the spot,secara daily ticket atau weekly ticket. (utk rujukan bus). Mknn halal di sini pula antara yg terbaik drp tempat2 lain. nama kwsn tmpt mknn ni ialah Rusholme. di sini byk tempat mkn yg sedap2 antaranya di Moonlight, Jazeera, Curry Mile, Thai Banana etc. harganya sgt murah dan berpatutan. so x perlu risau la utk mencari mknn halal kt sini ok^.^

bg student 1st year, penempatan akan disediakan oleh pihak university. antara hall yg selalu menjadi pilihan ialah Whitworth Park, Grosvenor Place, Wrightrobinson dan Owens park. boleh rujuk sini: Accommodation. bg yg ingin dtg melancong pula, penempatan juge akan disediakan di rumah2 penempatan student malaysia di sini.tidak perlu menyewa^.^

UoM menggunakan sistem grade class; 1st class, 2nd upper class, 2nd lower class, 3rd upper class dan fail. ada sbhgn university yg lain menggunakan sistem grade A, B, C, D etc. Serba sedikit juga ttg UoM, bg undergraduate student, ada byk course yg boleh dipilih. bg yg memilih utk study degree in Physics (course sy skrg) utk 3 tahun, inshaAllah School of Physics and Astronomy di UoM boleh dijadikan pilihan, selain Imperial College of London dan University of Leeds. klu nk tye pendapat sy, sy akan mencadangkan kalian buat di UoM sbb kt sini ada satu pusat kajian utk bidang astronomy.utk lebih mengetahui ttg course ni boleh rujuk di sini: School of Physics and Astronomy. perpustakaan di UoM , atau dikenali sbg John Ryland Library dibuka dr 9 pagi hingga 11.30 mlm setiap hari, kecuali pd hari2 tertentu yg akan ditutup. hmmm..satu perkara yg sy paling suke di UoM adalah lecturer2 nye y sgt friendly and approachable huhu..

ok, dan cara utk apply UoM boleh dirujuk di sini: How to apply. dan ini pula borang yg digunakan bg undergraduate student yg ingin apply utk ke luar negara. isi secara online ye: UCAS online form. UCAS ni mcm lebih kurang mcm permohonan UPU utk ke ipta. oh sblm tu, utk mengisi borang ni perlulah ada beberapa kriteria yg kalian harus penuhi. antaranya, tanggungan pengajian,tempat penginapan selama pengajian tersebut dan antara yg paling penting juga ialah kelayakan akademik. so belajar rajin2 ye..huhu^.^

okeh harap dapat membantu dgn input yg tidak seberapa ni. kalau nk bertanya apa2 lagi boleh je tye kt sini atau boleh bertye kpd org lain yg lebih berpengalaman ye. oh one more thing, good luck kpd student lepasan spm yg bakal memperoleh keputusan upu/matrikulasi/stpm/sponsorship student yg bakal ke luar negara. ke mana2 pun kalian akan study, sentiasa ingat utk menjaga diri, jaga iman, jaga amal, jaga hubungan dgn keluarga, dgn Allah, dgn sahabat2. jgn jd spt org ber'kejutan budaya' (huhu) yg terlupa asal-usulnya bila berada di tempat baru. bykkan berdoa supaya Allah sentiasa memudahkan urusan kalian ye.. dan yg plg penting, jaga perasaan ibu bapa, sentiasa berhubung dgn mrk walau sesibuk atau sejauh mana pun kite drp mrk.( dulu, masa sy di matrikulasi, setiap minggu confirm akn balik rumah, dekat sgt.. 5 min da sampai rumah.huhu.tp skrg bila da berada di manchester ni, xkn nk balik tiap2 minggu kot.huhu.. so akan call mrk gune skype hari2..sampai satu tahap x tahu nk borak apa dah..hihi)

inshaAllah setakat ni dulu..

*and now i need to really focus on my revision schedule, pleasee.. less than 3 weeks before the class begin. uh, focus focus. and wish for my best for the next semester test okay. it will be starts in between 17th may to 9th june. then i can back home soon.. yeah. malaysia here i come..

waallahualam..

Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan(Rasul-rasul) (surah Al-Nahl,36)

Katakanlah ‘berjalanlah kamu di bumi merantau,lalu memperhatikan bagaimana akibat orang-orang yang berdosa.Dan janganlah kamu berduka-cita terhadap mereka dan janganlah(dadamu) merasa sempit terhadap tipu daya mereka

(surah al-Naml,69)



7 comments:

  1. Wah2... Lama tak posting. Very useful info about UoM. Bebudak seri mahkota ada yang dpt 4.0 di matrik tapi takut nak apply. bimbang takut terbelit lidah ckp bhs omputih. Camne result terkini? Better than before?

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah cikgu:) seronok sy dgr pelajar seri mahkota semakin menunjukkan kemajuan. tahniah utk cikgu! ^.^

    oh tentang interview, what they need are look confident:) ckp tunggang terbalik pun x ape, asalkan interviewers faham. sy juga seorang yg tidak pandai english, dan masih belajar utk asah bakat dlm bertutur dan penulisan.

    result baru2 ni alhamdulillah, baik dr sblm ni:) berkat doa cikgu, doa ibubapa sy:) utk semester ni semakin mencabar, terlalu byk theory, rumus2... kadang2 rasa sgt tension juga huhu. utk kali ni sy akan mengambil 6 matapelajaran;
    1.High Energy Astrophysics
    2.Thermal and Statistical Physics
    3.Physics of the Solar System
    4.Fundamental of Solid State Physics
    5.Wave Optics
    6.Yr2 General Paper

    sy sbnrnye agk risau utk paper Thermal.. terlalu complicated. cikgukan doakan sy dipermudhkan utk menjawab kesemua paper ye. exam sy pada 20 May ni.

    :)

    ReplyDelete
  3. Insyallah dipermudahkan. Yang cikgu rasa paling kacang wave optics je. Subjek lain tu cam interesting but pening.

    ReplyDelete
  4. em betul tu cikgu. wave optics boleh tahan berbanding yg lain. cikgu sgt hebat:) sy kena belajar dgn cikgu lagi ni.

    ReplyDelete
  5. hmm.... assalamualaikum.... long time since i read ur last post.....still bz like b4?
    maybe we will meet some day .... just feel like 2 know u...more...

    ReplyDelete